Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1518

Dodano:

Odsłon: 2864

To jest trochę uproszczona wersja szarlotki , ponieważ nie zagniatałam ciasta do końca. Kiedy zaczęło się kleić, od razu zaczęłam wyklejać blaszkę. Do jabłek dodałam galaretkę, ale to stary sposób i pewnie większość z Was to zna :)

Składniki

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (miałam swojski)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g. masła
  • 1 jajko
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg. jabłek
  • 2 łyżki cukru (można dać więcej, jeśli jabłka są kwaśne)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i pokroić. Przełożyć do garnka, lub na patelnię. Dodać cukier. Wlać 1/2 szklanki wody i smażyć do miękkości., tak żeby woda
    w większości odparowała. Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać,
    wyłączyć gaz. Wsypać galaretkę i wymieszać. Zostawić do wystudzenia.

  2. Przygotować ciasto. Do miski wsypać sypkie składniki. Wymieszać.
    Dodać pokrojone masło. Rozgnieść palcami, jak na kruszonkę. Na koniec dodać jajko.
    Zagnieść, ale tylko do momentu aż zacznie się kleić. Tak żeby ciasto nie było zawarte.
    Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
    Wykleić ciastem dno i boki tortownicy do 2/3 wysokości. Część ciasta zostawić na wierzch.
    Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 220 stopni
    i piec około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, wystudzić.

  3. Na wystudzony spód ciasta, wyłożyć przestudzone jabłka. Wierzch posypać pozostałym ciastem.
    Piec w temperaturze 180 stopni, 40-45 minut.

  4. Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń