Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 1174
Dodano: 07.11.2020
Odsłon: 15915
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Wymieszać suche składniki ciasta, dodać pokrojone na kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odciąć nadmiar soku, dodać cynamon i bułkę tartą.
Blachę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na dno blachy. Na cieście rozprowadzić równą warstwą jabłek. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce, wyłożyć na warstwie jabłkowej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 09 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
super przepis ;)5 Kto głosował? | Odpowiedz