Do góry

Desery Przepis na:

szarlotka

szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 1174

Dodano:

Odsłon: 15915

kruche, maślane ciasto z dużą ilością jabłek

Składniki

  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 300 g
  • cukier - 4 łyżki
  • masło - 200 g
  • żółtka - 2 szt
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • NADZIENIE JABŁKOWE:
  • jabłka - 1,5 kg
  • cukier - 2 łyżki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
szarlotka

Przygotowanie

  1. Wymieszać suche składniki ciasta, dodać pokrojone na kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odciąć nadmiar soku, dodać cynamon i bułkę tartą.

  3. Blachę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na dno blachy. Na cieście rozprowadzić równą warstwą jabłek. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce, wyłożyć na warstwie jabłkowej.

  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń