Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Miłośnikom migdałów na pewno przypadnie do gustu szarlotka amaretto. Ciasto przyrządzane na bazie znanego włoskiego likieru jest bezkonkurencyjne.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem do miski. Dodaj masło, wyciągnięte prosto z lodówki, posiekane w średniej wielkości kawałki. Wbij jajko i żółtka. Wsyp cukier puder, a następnie energicznie zagnieć ciasto. Podziel na dwie części i włóż do lodówki na około 30 minut.
Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę. W garnku podsmaż jabłka z cukrem i cynamonem.
Schłodzonym ciastem wyłóż foremkę z papierem do pieczenia na spodzie. Dno skrop likierem amaretto. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Po tym czasie wyłóż równomiernie farsz z jabłek. Resztę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach na wierzch. Ponownie wstaw do piekarnika na około 45 minut.