Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Miłośnikom migdałów na pewno przypadnie do gustu szarlotka amaretto. Ciasto przyrządzane na bazie znanego włoskiego likieru jest bezkonkurencyjne.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5907
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5907
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Składniki
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem do miski. Dodaj masło, wyciągnięte prosto z lodówki, posiekane w średniej wielkości kawałki. Wbij jajko i żółtka. Wsyp cukier puder, a następnie energicznie zagnieć ciasto. Podziel na dwie części i włóż do lodówki na około 30 minut.
Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę. W garnku podsmaż jabłka z cukrem i cynamonem.
Schłodzonym ciastem wyłóż foremkę z papierem do pieczenia na spodzie. Dno skrop likierem amaretto. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Po tym czasie wyłóż równomiernie farsz z jabłek. Resztę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach na wierzch. Ponownie wstaw do piekarnika na około 45 minut.