Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Miłośnikom migdałów na pewno przypadnie do gustu szarlotka amaretto. Ciasto przyrządzane na bazie znanego włoskiego likieru jest bezkonkurencyjne.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 152
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 18
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17355
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 152
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 18
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17355
Składniki
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem do miski. Dodaj masło, wyciągnięte prosto z lodówki, posiekane w średniej wielkości kawałki. Wbij jajko i żółtka. Wsyp cukier puder, a następnie energicznie zagnieć ciasto. Podziel na dwie części i włóż do lodówki na około 30 minut.
Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę. W garnku podsmaż jabłka z cukrem i cynamonem.
Schłodzonym ciastem wyłóż foremkę z papierem do pieczenia na spodzie. Dno skrop likierem amaretto. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Po tym czasie wyłóż równomiernie farsz z jabłek. Resztę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach na wierzch. Ponownie wstaw do piekarnika na około 45 minut.