Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Miłośnikom migdałów na pewno przypadnie do gustu szarlotka amaretto. Ciasto przyrządzane na bazie znanego włoskiego likieru jest bezkonkurencyjne.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19299
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13063
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1709
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232165
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19299
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13063
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1709
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232165
Składniki
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem do miski. Dodaj masło, wyciągnięte prosto z lodówki, posiekane w średniej wielkości kawałki. Wbij jajko i żółtka. Wsyp cukier puder, a następnie energicznie zagnieć ciasto. Podziel na dwie części i włóż do lodówki na około 30 minut.
Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę. W garnku podsmaż jabłka z cukrem i cynamonem.
Schłodzonym ciastem wyłóż foremkę z papierem do pieczenia na spodzie. Dno skrop likierem amaretto. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Po tym czasie wyłóż równomiernie farsz z jabłek. Resztę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach na wierzch. Ponownie wstaw do piekarnika na około 45 minut.