Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka cytrynowa.

Szarlotka cytrynowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8584

Dodano:

Odsłon: 4017

Następna szarlotka ze starego zeszytu. Nie piekłam jej już prawie 8 lat, i zapomniałam jaka jest dobra.

Składniki

  • biszkopt z 3 jajek
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • wkładka budyniowa: 1.5 kilograma jabłek
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe na 3/4 l mleka
  • dodatkowo: 200 g wiórków kokosowych
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 całe jajka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników pieczemy biszkopt: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, pieczemy na dużej blaszce w 180 stopniach 20 minut.
    W między czasie skrobiemy jabłka i kroimy je na dwunastki(czyli każdą ćwiartkę na trzy).
    W garnku gotujemy litrę wody, z cytryny ścieramy skórkę do wody i wyciskamy cały sok.
    Na gotującą się wodę z sokiem cytrynowym wrzucamy nasze pokrojone jabłka i blanszujemy je 2-3 minuty, wykładamy je na miseczkę.
    Na tej wodzie gotujemy dwa budynie śmietankowe, oczywiście odlewamy szklankę wody, studzimy ją i do zimnej wsypujemy proszki budyniowe. Do pozostałej wody wsypujemy 5 łyżek cukru, gotujemy budyń.
    Na upieczony biszkopt wykładamy jabłka.

  2. Na jabłka wylewamy nasz budyń.

  3. W garnku topimy pół kostki margaryny z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i ciągle mieszając prażymy nasze wiórki około 5 minut.
    Lekko studzimy, wbijamy 2 jajka i ucieramy robotem by się dobrze połączyły.
    Wykładamy na lekko wystudzony budyń.

  4. Całe ciasto wkładamy do piekarnika na 20-30 minut nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, by ładnie zapiekł nam się wierzch.

  5. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku by ładnie wszystko zastygło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 15 listopada 2013 dziękuję za komentarze:)
serdecznie pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niva 14 listopada 2013 Znam to ciasto, rzeczywiście wiele lat temu było "na topie" i potwierdzam, jest przepyszne :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 14 listopada 2013 bardzo fajny, rześki pomysł na szarlotkę :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń