Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wypieki, a to ciacho to kwintesencja szarlotkowości.
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 96
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9029
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 113
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 96
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9029
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 113
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie jabłka lekko odciskamy z soku, dodajemy cynamon i mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy zimny tłuszcz, siekamy nożem na drobno, dodajemy żółtka, zagniatamy kruszonkę. Pianka białkowa: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm smarujemy tłuszczem, na spód wysypujemy 2/3 kruszonki, lekko ugniatamy. Na kruszonkę wykładamy jabłka, na owoce pianę z białek, na pianę resztę kruszonki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 - 55 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dól, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).