Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9168

Dodano:

Odsłon: 13934

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wypieki, a to ciacho to kwintesencja szarlotkowości.

Składniki

  • kruszonka: 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 zimnego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pianka: 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 2 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon wg uznania
  • cukier wg uznania ( u mnie przy renetach około 4 łyżek)
  • cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie jabłka lekko odciskamy z soku, dodajemy cynamon i mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy zimny tłuszcz, siekamy nożem na drobno, dodajemy żółtka, zagniatamy kruszonkę. Pianka białkowa: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm smarujemy tłuszczem, na spód wysypujemy 2/3 kruszonki, lekko ugniatamy. Na kruszonkę wykładamy jabłka, na owoce pianę z białek, na pianę resztę kruszonki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 - 55 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dól, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 21 marca 2017 Kolejne wspaniałe ciasto. Jednak moja rodzinka i tak przepada na Twoją "Babką Cud".

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 21 marca 2017 Ewciu, to przegięcie! Kocham wszystkie ciacha z jabłkami...a tu! Bosko <3 Chcę! Ten zapach już czuję <3
<3
<3

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń