Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka japońska dekorowana

Szarlotka japońska dekorowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 620 Ocena: 11211

Dodano:

Odsłon: 554

Znana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje na świąteczny stół.

Składniki

  • Ciasto : 4 jajka
  • jabłka 300 g
  • mak mielony 150 g
  • cukier puder 200 g
  • margaryna 125 g
  • grysik, semolina 5 łyżek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy włoskie 25-30 g
  • jagody goji 20 g
  • Lustrzana polewa : margaryna 125 g
  • cukier 110 g
  • kakao 3 czubate łyżki
  • żelatyna 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Dekoracje : suszone kolorowe jabłka
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tarą.
    Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku.
    Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.

  2. Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy.

  3. Polewa.
    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody.
    Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować.
    Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać do połączenia się składników.
    Polewę zdjąć z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę i intensywnie mieszać.
    Od razu polewać ciasto.
    Po chwili można przybrać kolorowymi jabłkami.

  4. Link do przepisu na suszone jabłka.

    https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-kolorowe-suszone-jablka-do-dekoracji,177180,koral.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń