Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka kokosowa z budyniem

Szarlotka kokosowa z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3357

Dodano:

Odsłon: 21208

Pyszna, warstwowa szarlotka z dodatkiem kokosa i kiwi - ilovebake.pl

Składniki

  • 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczk
  • budyń: 1 budyń śmietankowy 0,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru
  • masa kokosowa: 150 g wiórków kokosowych 200 g masła lub margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru
  • masa jabłkowa: 800 g jabłek 4 łyżki cukru 3 kiwi
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy 3/4 szklanki cukru i ponownie chwilę miksujemy. W oddzielnej miseczce chwilę miksujemy żółtka, dodając stopniowo przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz ocet ( na tym etapie ciasto będzie suche ). Do ciasta dodajemy 3-4 masy białkowej i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe białka delikatnie mieszając łyżką do połączenia z ciastem. Wlewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm lub nieco większej, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka.
    Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 -15 min. Po ugotowaniu dodajemy 5 łyżek cukru i mieszamy. Kiwi kroimy w plasterki, które dzielimy na kawałeczki. Masę jabłkową wykładamy na jeszcze ciepły biszkopt i układamy warstwę kiwi.
    W 150 ml mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem, następnie dodajemy rozprowadzony w mleku budyń. Cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Jeszcze ciepły wykładamy na ciasto.
    Masło razem z wiórkami kokosowymi i cukrem podgrzewamy, aż do połączenia. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka miksujemy i dodajemy stopniowo do masy kokosowej i łączymy mikserem. Wykładamy na budyń i ponownie wkładamy do piekarnika na 30 min. w temp. 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl/2014/01/20/kokosowa-szarlotka-z-budyniem-przepis/

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 31 stycznia 2014 mmm.. szarlotka uwielbiam.. proszę spróbować pysznego jabłecznika z budyniem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/jabecznik-z-budyniem.html

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 31 stycznia 2014 smaczna szarlotka, za przepis kciuk i do wypróbowania.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń