Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
puszysty biszkopt, kwaskowy mus jabłkowy i lekki krem budyniowy ... polecam :-)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3824
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3827
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 398
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 752
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3824
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3827
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 398
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 752
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie 33 x 25cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Odrazu po wyjęciu biszkoptu z pieca należy opuścić go z wysokości 30-40 cm na podłogę. Wystudzić. Mus jabłkowy: Jeśli tak jak jak macie gotowy mus jabłkowy należy podgrzać go, dodać cynamon i cukier do smaku, wsypać galaretkę i żelatynę, mieszać i podgrzewać kilka minut aby żelatyna i galaretka dobrze się rozpuściły. Wystudzić. Jesli nie macie musu - jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. umieścić w garnku i podgrzewając, uprażyć. Kiedy jabłka będą ładnie uprażone, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Dodać cynamon i cukier do smaku, wsypać galaretkę i żelatynę, mieszać i podgrzewać kilka minut aby żelatyna i galaretka dobrze się rozpuściły. Wystudzić. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Budynie i mąkę dobrze wymieszać z 1 szkl. mleka. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu (w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem). Biszkopt należy przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jednym blacie wyłożyć 1/2 lekko tężejącego musu jabłkowego, wyrównać oraz 1/2 kremu budyniowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, wyłożyć resztę musy, wyrównać, wyłożyć resztę masy budyniowej, wyrównać. Na wierzch można zetrzeć ulubioną czekoladę (u mnie biała). Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)