Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1441

Dodano:

Odsłon: 4905

Szarlotka w nieco innym wydaniu

Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanillii
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 litr uduszonych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • mleczna czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka królewska

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° pieczemy ok 35 minut. Studzimy.

  2. Jabłka podgrzewamy i wsypujemy obie galaretki. Mieszamy do momentu aż galaretki się rozpuszczą (uwaga aby jabłka nie zagotowały się). Lekko studzimy i wykładamy na biszkopt. Pozostawiamy do stężenia.

  3. Przygotowujemy budyń wg przepisu podanego na opakowaniu, używając jedynie większej porcji cukru (1/3 szklanki). Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni budyniu, w ten sposób unikniemy powstaniu kożucha). Studzimy.

    Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kiedy masa jest już gładka wykładamy na wierzch jabłek.

    Całość posypujemy obficie startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń