Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym charakteryzuje się królewska szarlotka? To niezbyt słodkie ciasto z soczystym, owocowym nadzieniem w środku, zwieńczone słodką bezą – miękką w środku i chrupiącą na wierzchu. Nie masz jabłek? Do przygotowania tego wyśmienitego ciasta możesz użyć też gruszek, śliwek, bananów lub rabarbaru.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23054
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1049
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104866
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23054
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1049
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104866
Składniki
Utrzyj miękkie masło z cukrem i solą. Następnie dodawaj po jednym żółtku, ale dodawaj kolejne dopiero wtedy, gdy wcześniejsze jest roztarte. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzyj na gładkie ciasto. Masę przełóż do tortownicy (ok. 25 cm średnicy), wyrównaj powierzchnię i podpiecz przez ok. 10-12 minut w 180°C.
W międzyczasie umyj jabłka, obierz i pokrój na drobne plasterki lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Posyp owoce cukrem, ewentualnie dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj. Wyłóż jabłka na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 20 minut w 180°C.
Podczas pieczenia szarlotki przygotuj bezę. Ubij białka z solą na sztywną pianę, utrwalając ją cukrem. Na koniec dodaj sok z cytryny. Wyłóż bezę na ciasto, posyp płatkami migdałowymi i po raz kolejny wstaw do piekarnika na 15-20 minut (w tej samej temperaturze). Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia i wyjmij z tortownicy.