Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym charakteryzuje się królewska szarlotka? To niezbyt słodkie ciasto z soczystym, owocowym nadzieniem w środku, zwieńczone słodką bezą – miękką w środku i chrupiącą na wierzchu. Nie masz jabłek? Do przygotowania tego wyśmienitego ciasta możesz użyć też gruszek, śliwek, bananów lub rabarbaru.
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1980
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2552
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 559
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52634
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 594
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1980
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2552
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 559
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52634
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 594
Składniki
Utrzyj miękkie masło z cukrem i solą. Następnie dodawaj po jednym żółtku, ale dodawaj kolejne dopiero wtedy, gdy wcześniejsze jest roztarte. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzyj na gładkie ciasto. Masę przełóż do tortownicy (ok. 25 cm średnicy), wyrównaj powierzchnię i podpiecz przez ok. 10-12 minut w 180°C.
W międzyczasie umyj jabłka, obierz i pokrój na drobne plasterki lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Posyp owoce cukrem, ewentualnie dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj. Wyłóż jabłka na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 20 minut w 180°C.
Podczas pieczenia szarlotki przygotuj bezę. Ubij białka z solą na sztywną pianę, utrwalając ją cukrem. Na koniec dodaj sok z cytryny. Wyłóż bezę na ciasto, posyp płatkami migdałowymi i po raz kolejny wstaw do piekarnika na 15-20 minut (w tej samej temperaturze). Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia i wyjmij z tortownicy.