Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezapomniane ciasto mojego dzieciństwa.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5537
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1024
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12029
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5131
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1455
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5537
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1024
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12029
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5131
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1455
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1 paczkę cukru waniliowego oraz starte na grubych oczkach masło, żółtka i śmietanę. Ugniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy podsypując delikatnie mąką na dwa placki wielkości dużej brytfanny.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy ze zbędnej ilości soku i mieszamy z cynamonem, paczką cukru waniliowego oraz 4 łyżkami cukru.
Dużą brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy jeden rozwałkowany placek, a na niego wykładamy jabłka z cynamonem. Smarujemy równo po całej powierzchni tartymi jabłkami, wszystko przykrywamy drugim rozwałkowanym plackiem, a po wierzchu robimy widelcem otwory.
Pieczemy w piekarniku o temp. 180'C przez około 45-60 minut , tak aby ciasto było brązowo-złote z wierzchu. Smacznego !!!
;-)
;-)
;-)