Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka maksymalnie dietetyczna:)

Szarlotka maksymalnie dietetyczna:)

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2763

Dodano:

Odsłon: 42390

Dumałam, dumałam i w końcu wydumałam:). Ciacho bez mąki, bez cukru i bez tłuszczu, a nadal smakuje jak szarlotka:)

Składniki

  • Składniki na spód ciasta:
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku (lub granulowanego)
  • 4 łyżki otrębów owsianych (można zamienić je na mleko w proszku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 krople aromatu śmietankowego
  • Składniki na wierzch ciasta:
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku
  • 2 łyżki mleka 2% lub wody
  • Dodatkowo:
  • 3 jabłka
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 1 gęsty serek waniliowy (ja dałam Miechów)
  • wiórki migdałowe do posypania
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka maksymalnie dietetyczna:)

Przygotowanie

  1. Składniki na spodnie ciasto wymieszałam i odstawiłam. Jabłka pokroiłam w małe kawałeczki, wymieszałam z miodem i cynamonem (ilości wg uznania).

  2. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Okrągłą formę do zapiekania o średnicy 20 cm wyłożyłam na spodzie papierem do pieczenia (odrysowałam i wycięłam okrąg), a boki wysmarowałam odrobiną masła. Rozsmarowałam na papierze ciasto, a na nim ułożyłam wcześniej przygotowane jabłka (by osiągnąć kremową konsystencję jabłek polecam wcześniej zetrzeć je na tarce lub przesmażyć do miękkości). Zapiekałam przez 15 minut.

  3. Składniki na wierzch ciasta dokładnie wymieszałam na jednolitą masę, którą rozsmarowałam na zapieczonych jabłkach. Piekłam kolejne 12-15 minut w temperaturze zmniejszonej do 150 stopni, jeżeli będzie zbyt blade należy zwiększyć temperaturę.

  4. Upieczone i lekko ostudzone ciasto wyjęłam z formy i usunęłam papier. Po jego całkowitym ostygnięciu wierzch posmarowałam serkiem waniliowym (można użyć też np. budyniu) i oprószyłam wiórkami migdałowymi.

    Smacznego jabłkowego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 kwietnia 2013 Coś nowego i z jabłkami. Fajna sprawa. Zabieram do książki i punkcik:-)) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 29 kwietnia 2013 Dziękuję:), ostatnio postanowiłam poeksperymentować z tym mlekiem- właśnie pieką się nowe bułeczki:). Zetrzyj jednak jabłka, bo w mojej wersji wyszły bardziej chrupiące a nie kremowe:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 29 kwietnia 2013 fajny przepis:)) muszę wypróbować, zabieram i zostawiam kciuka :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń