Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2851
Dodano: 28.04.2013
Odsłon: 43379
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Składniki na spodnie ciasto wymieszałam i odstawiłam. Jabłka pokroiłam w małe kawałeczki, wymieszałam z miodem i cynamonem (ilości wg uznania).
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Okrągłą formę do zapiekania o średnicy 20 cm wyłożyłam na spodzie papierem do pieczenia (odrysowałam i wycięłam okrąg), a boki wysmarowałam odrobiną masła. Rozsmarowałam na papierze ciasto, a na nim ułożyłam wcześniej przygotowane jabłka (by osiągnąć kremową konsystencję jabłek polecam wcześniej zetrzeć je na tarce lub przesmażyć do miękkości). Zapiekałam przez 15 minut.
Składniki na wierzch ciasta dokładnie wymieszałam na jednolitą masę, którą rozsmarowałam na zapieczonych jabłkach. Piekłam kolejne 12-15 minut w temperaturze zmniejszonej do 150 stopni, jeżeli będzie zbyt blade należy zwiększyć temperaturę.
Upieczone i lekko ostudzone ciasto wyjęłam z formy i usunęłam papier. Po jego całkowitym ostygnięciu wierzch posmarowałam serkiem waniliowym (można użyć też np. budyniu) i oprószyłam wiórkami migdałowymi.
Smacznego jabłkowego:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 30 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Coś nowego i z jabłkami. Fajna sprawa. Zabieram do książki i punkcik:-)) Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

szczotka_od_kija 29 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Dziękuję:), ostatnio postanowiłam poeksperymentować z tym mlekiem- właśnie pieką się nowe bułeczki:). Zetrzyj jednak jabłka, bo w mojej wersji wyszły bardziej chrupiące a nie kremowe:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 29 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
fajny przepis:)) muszę wypróbować, zabieram i zostawiam kciuka :)3 Kto głosował? | Odpowiedz