Desery Przepis na:
Szarlotka Maliny

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7
Dodano: 12.05.2013
Odsłon: 2812
Składniki
- cytryny 3 szt.
- mus jabłkowy 1 słoik
- puder cukier ok. 20 dag
- śmietana 30% 1 op.
- biszkopt (spód tortowy) 1 op.
> 6 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Na początku wykładamy jabłuszka ze słoika, najlepiej na patelnię. Przysmażamy.
Dobrze jest, jeśli jabłka "przychwycą" trochę do dna patelni, mają wtedy aromat pieczonego jabłuszka.
W czasie kiedy jabłka się smażą wykładamy biszkopty i skrapiamy każdy biszkopt cytryną. -
Skropione biszkopty przekładamy gorącymi jabłkami, wprost z patelni.
-
Około 20 dkg cukru pudru wysypujemy na głęboki talerz, albo miseczkę, wciskamy pół cytryny i zaczynamy szybciutko mieszać, dodajemy śmietanę, 2 albo 3 łyżki, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
-
Konsystencja polewy powinna być taka jak na zdjęciu.
Jeśli jest za rzadka śmiało możemy dosypać cukru, nie zważy się. Polewa zaczyna stygnąć zaraz po wylaniu na ciepłe ciasto. -
Na polewę ścieramy skórkę cytrynową. Jeśli mamy smażone wiśnie to można udekorować.
Do jedzenia można zabrać się tak po godzinie. Polewa już zastygnie ale szarlotka będzie ciepła - pycha.
Można mrozić spokojnie, po odmrożeniu smakuje prawie jak przed.
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 12 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo mi się podoba ta błyskawiczna szarlotka i świetny sposób jej wykonania , a najbardziej intryguje mnie ta polewa ze śmietaną , ogólnie bardzo dobry przepis i bardzo dobre zdjęcia - gratuluję :)))0 Kto głosował? | Odpowiedz