Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka Maliny

Szarlotka Maliny

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 2812

Autorka przepisu http://wmalinach.bloog.pl - nazwała to ciasto "Szarlotka galopka". Tak łatwo i szybko się robi.

Składniki

  • cytryny 3 szt.
  • mus jabłkowy 1 słoik
  • puder cukier ok. 20 dag
  • śmietana 30% 1 op.
  • biszkopt (spód tortowy) 1 op.
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku wykładamy jabłuszka ze słoika, najlepiej na patelnię. Przysmażamy.

    Dobrze jest, jeśli jabłka "przychwycą" trochę do dna patelni, mają wtedy aromat pieczonego jabłuszka.

    W czasie kiedy jabłka się smażą wykładamy biszkopty i skrapiamy każdy biszkopt cytryną.

  2. Skropione biszkopty przekładamy gorącymi jabłkami, wprost z patelni.

  3. Około 20 dkg cukru pudru wysypujemy na głęboki talerz, albo miseczkę, wciskamy pół cytryny i zaczynamy szybciutko mieszać, dodajemy śmietanę, 2 albo 3 łyżki, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

  4. Konsystencja polewy powinna być taka jak na zdjęciu.

    Jeśli jest za rzadka śmiało możemy dosypać cukru, nie zważy się. Polewa zaczyna stygnąć zaraz po wylaniu na ciepłe ciasto.

  5. Na polewę ścieramy skórkę cytrynową. Jeśli mamy smażone wiśnie to można udekorować.

    Do jedzenia można zabrać się tak po godzinie. Polewa już zastygnie ale szarlotka będzie ciepła - pycha.

    Można mrozić spokojnie, po odmrożeniu smakuje prawie jak przed.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 maja 2013 Bardzo mi się podoba ta błyskawiczna szarlotka i świetny sposób jej wykonania , a najbardziej intryguje mnie ta polewa ze śmietaną , ogólnie bardzo dobry przepis i bardzo dobre zdjęcia - gratuluję :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń