Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka na grubym cieście z orzechową nutą"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4391
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 80
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 63
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 101
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4391
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 80
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 63
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 101
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł
Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Rozpuszczamy 40 g masła i dokładnie rozprowadzamy po dnie formy. Wysypujemy na nią 90 g cukru, a następnie grubo posiekane orzechy.
Obrane jabłka przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Kroimy owoce na cienkie plastry, które gęsto układamy na orzechach i posypujemy 35 g cukru.
160 g masła ucieramy z 200 g cukru. Kiedy masa stanie się puszysta, stopniowo dodajemy jajka, sok i skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli, mieszamy. Łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy, aby powstała jednolita masa, którą wykładamy na jabłka. Pieczemy ok. 60 minut w 180oC.
Pomagając sobie talerzem, wyjmujemy ciasto z tortownicy tak, aby skarmelizowane orzechy znalazły się na górze. Delikatnie zdejmujemy folię aluminiową z szarlotki. Ciasto kroimy na porcje ostrym nożem i podajemy jeszcze ciepłe.Źródło: Rewia