Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 2332 Ocena: 51868

Dodano:

Odsłon: 17388

Po prostu pycha!

Składniki

  • 400 g mąki
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • sól
  • 1 kg szarej renety
  • 150 g cukru
  • cytryna
  • łyżeczka cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka na kruchym cieście

Przygotowanie

  1. Cytrynę sparzamy ,skórkę ścieramy. Mąkę łączymy z cukrem pudrem ,szczyptą soli i połową skórki cytrynowej. Dodajemy zimne masło ,siekamy ,dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3). Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 10 min. Dodajemy pozostałą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy.
    Dużą porcję ciasta wyciągamy z lodówki ,rozwałkowujemy i przekładamy do małej blaszki robiąc 2 cm rant z ciasta ,małą przekładamy do zamrażalnika. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 220°C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka ,a na wierzch ścieramy ciasto wyjęte z zamrażarki. Całość pieczemy 35 min w temperaturze 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 29 września 2014 Pyszna szarlotka. Ale takich jabłek u nas ze świecą szukać. Ech!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 28 września 2014 Cudna! Wprosiłabym się na kawałeczek ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 28 września 2014 Pyszne ciasto. Szarej renety wieki nie jadłam. Dla mnie to smak dzieciństwa. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń