Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na kruszonce

Szarlotka na kruszonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 3206

Dodano:

Odsłon: 1628

Szarlotka z tego przepisu jest bardzo smaczna. Ma taki fajny, chrupki element, lekką kwaskowatość i słodkość zarazem. I zarazem bardzo ładnie, klasycznie wygląda.

Składniki

  • Kruszonka:
  • 4szkl. mąki pszennej tortowej
  • ok. 1,5szkl. cukru kryształu
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 300g masła lub margaryny
  • Jabłka:
  • 3kg jabłek (u mnie antonówki, dość kwaśne)
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka na kruszonce

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki kruszonki, czyli mąkę pszenną, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz masło pokrojone na plasterki umieściłam w misce i zagniatałam rękami do uzyskania okruchów. Kruszonkę podzieliłam na dwie równe części. Jedną część kruszonki odstawiłam do lodówki, a drugą wysypałam do blachy o wymiarach 27x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę rozprowadziłam równo i ugniotłam palcami, tworząc spód szarlotki. Tak przygotowany spód kruszonkowy wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu spód wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia. W tym czasie zabrałam się za przygotowanie nadzienia. Jabłka obrałam i wykroiłam gniazda nasienne. Po obraniu pozostało mi 2kg jabłek. Obrane jabłka starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodałam ok. 0,5 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od kwasowości jabłek), cynamon, proszek budyniowy i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na wystudzony spód z kruszonki. Jabłka wyrównałam, tworząc równą warstwę. Wierzch posypałam pozostałą częścią kruszonki, którą wcześniej schowałam do lodówki. Przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 55 minut w temp. 190 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawiłam szarlotkę na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyciągnęłam i studziłam w blaszce na metalowej kratce. Gdy szarlotka ostygła wstawiłam ją jeszcze na całą noc do lodówki, aby się dobrze schłodziła i lepiej kroiła. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń