Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis dostałam od koleżanki
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16857
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23950
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16857
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23950
Składniki
Mąkę przesiac do miski, dodac do niej margarynę, 4 łyżki cukru, proszek do pieczenia, posiekac nożem. Kiedy nam się zrobi konsystencja kruszonki, dodajemy 5 żółtek i zagniatamy. Po czym wstawiamy do lodówki, tak by ciasto się ochłodziło.
Jabłka obrac, zetrzec na tarce o grubych oczkach, odcisnąc sok, dodac resztę cukru oraz cynamon (ok. 1 łyżki). Ciasto podzielic na dwie częsci. Większą z nich rozwałkowac i wyłożyc na spód blachy (mnie wygodniej było wykleic dno ciastem; wcześniej blachę wyłożyłam papierem do pieczenia). Na cieście rozkładamy jabłka.
5 białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy kisiel (proszek) i jeszcze chwilę miksujemy. Różową pianę rozkładamy na jabłkach, wszystko przykrywamy utartą na grubych oczkach tarki resztą ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni.