Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka przekładana z orzechami

Szarlotka przekładana z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5554

Dodano:

Odsłon: 7457

Ciasto marzenie-zawsze wychodzi,pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mowa tu o szarlotce przekładanej z orzechami. Ciasto jest wspaniałe w smaku, kwaskowość warstw jabłek idealnie komponuje się ze słodyczą warstwy orzechowej.

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm
  • 3 SPODY
  • -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
  • -3 jajka -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szkl cukru
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • -200g zimnego masła lub margaryny
  • MASA JABŁKOWA
  • -2 kg jabłek szara reneta
  • -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka
  • MASA ORZECHOWA
  • -250g posiekanych orzechów włoskich
  • -2 łyżki miodu
  • -100g masła lub margaryny
  • -2 łyżki cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut.

  2. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki.
    Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut.
    Tak postępujemy z drugą częścią ciasta

  3. MASA ORZECHOWA

    Masło lub margarynę wraz z miodem rozpuszczamy,

    dodajemy cukier puder i mieszamy .

    Wyłączamy ogień i dodajemy orzechy.

    Dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się glazurą.

    Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy

    i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni.
    Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją

  4. MASA JABŁKOWA

    Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek.

  5. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki. Jest wspaniałe,pięknie się kroi i super wygląda :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 08 listopada 2017 fajne połączenie,zagości u mnie w niedzielę:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GIOVI75 08 listopada 2017 Smaki dziecinstwa,moja mama takie robila tylko bez warstwy orzechowej.Pyszne z tymi orzechami. Odpowiedzi: 5 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń