Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 879

Dodano:

Odsłon: 3912

Bardzo dobre, błyskawiczne ciasto. Przepis znaleziony na blogu z wypiekami:) Polecam:)

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 3/4 szklanki curu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16g cukru waniliowego
  • 100g zimnego masła <może być wczesniej zmrożone>
  • 1 kg jabłka u mnie szara reneta <waga po obraniu, może być troszkę wiecej>
  • cukier puder do posypania wierzchu ja posypałam zwykłym cukrem
  • Przyprawy do masy jabłkowej;
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon
  • goździki mielone
  • łyżeczka esencji waniliowej lub nasionka z wanilii
  • sok z całej cytryny <średniej wielkości>
  • Forma do tortownicy o średnicy 22 cm lub kwardratowa 20x20 cm
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane jabłka zetrzeć na tarle o dużych oczkach. Dodać przyprawy oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać cukier. Odstawiamy.

    Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Zarówno dno jak i ścianki szczodrze wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180*.


    Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia.


    Na dno formy wsypać kilka łyżek sypkiej mieszanki <tak by pokryła całe dno> . Na to kilka łyżek masy jabłkowej <jeśli jabłka puściły dużo soku troszkę odlewamy, ale musimy pozostawić go trochę gdyż kasza go pochłonie>. Następnie kolejne warstwy suchych składników i jabłek.

    Ostatnią warstwą musi stanowić sypka warstwa. Na górze ułożyć równomiernie cienkie płatki pokrojone obieraczką do warzyw masła <100g ja dałam odrobinę więcej>.

    Szarlotkę powinno się posypać po upieczeniu cukrem pudrem, ale ja posypałam przed pieczeniem zwykłym cukrem dzięki któremu powstał delikatnie chrupiący wierzch.


    Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 50-60 minut.180* <po 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 i piekłam równe 60 minut, aby ciasto w środku było upieczone a wierzch się nie spalił>. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia ale przykryte lnianą ściereczką - by nie stało się suche>.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 11 listopada 2014 Potwierdzam, ciasto pyszne i błyskawiczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń