Desery Przepis na:
Szarlotka sypana

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 879
Dodano: 11.11.2014
Odsłon: 3912
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy mannej
- 3/4 szklanki curu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 16g cukru waniliowego
- 100g zimnego masła <może być wczesniej zmrożone>
- 1 kg jabłka u mnie szara reneta <waga po obraniu, może być troszkę wiecej>
- cukier puder do posypania wierzchu ja posypałam zwykłym cukrem
- Przyprawy do masy jabłkowej;
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- goździki mielone
- łyżeczka esencji waniliowej lub nasionka z wanilii
- sok z całej cytryny <średniej wielkości>
- Forma do tortownicy o średnicy 22 cm lub kwardratowa 20x20 cm
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Obrane jabłka zetrzeć na tarle o dużych oczkach. Dodać przyprawy oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać cukier. Odstawiamy.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Zarówno dno jak i ścianki szczodrze wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180*.
Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia.
Na dno formy wsypać kilka łyżek sypkiej mieszanki <tak by pokryła całe dno> . Na to kilka łyżek masy jabłkowej <jeśli jabłka puściły dużo soku troszkę odlewamy, ale musimy pozostawić go trochę gdyż kasza go pochłonie>. Następnie kolejne warstwy suchych składników i jabłek.
Ostatnią warstwą musi stanowić sypka warstwa. Na górze ułożyć równomiernie cienkie płatki pokrojone obieraczką do warzyw masła <100g ja dałam odrobinę więcej>.
Szarlotkę powinno się posypać po upieczeniu cukrem pudrem, ale ja posypałam przed pieczeniem zwykłym cukrem dzięki któremu powstał delikatnie chrupiący wierzch.
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 50-60 minut.180* <po 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 i piekłam równe 60 minut, aby ciasto w środku było upieczone a wierzch się nie spalił>. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia ale przykryte lnianą ściereczką - by nie stało się suche>.
Komentarze do przepisu (1)

ggosienka68 11 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Potwierdzam, ciasto pyszne i błyskawiczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień :)0 Kto głosował? | Odpowiedz