Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przychodzę do Was z kolejnym fajnym przepisem. Powiem szczerze tak prostego ciasta jeszcze w życiu nie piekłam. Jest to szarlotka sypana, jako że sezon jabłkowy się zaczyna, nie pozostaje nic, tylko pichcić szarlotki :-).
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3702
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2024
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5408
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5467
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3702
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2024
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5408
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5467
Składniki
Zanim zaczniemy przygotowanie szarlotki, masło oraz margarynę chowamy na około 1 godzinkę do zamrażarki. Jabłka myjemy, i trzemy na tarce o grubych oczkach.Do jabłek dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę cukru brązowego, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie 2 szklanki mąki, 2 szklanki kaszy manny, proszek do pieczenia, cukier mieszamy w misce.
Blaszkę 25x25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Następnie na dno blaszki wysypujemy 1/3 sypkich składników. Wyrównujemy.Na to wykładamy połowę jabłek i lekko posypujemy brązowym cukrem (pół łyżki),następnie na jabłka wysypujemy kolejną część suchych składników, wyrównujemy, dajemy druga połowę jabłek, wyrównujemy, lekko posypujemy brązowym cukrem i posypujemy ostatnią warstwą suchych składników-wyrównujemy,.
Następnie trzemy na tarce bezpośrednio na ciasto masło i margarynę, robimy to równomiernie, ma to duże znaczenie przy pieczeniu, bo to dzięki soku z jabłek oraz maśle i margarynie mąka wraz z kaszą manną tworzą fajne ciasto :-)
Starte masło z margaryną posypujemy ostatnią łyżką brązowego cukru dzięki temu utworzy nam się chrupiąca skorupka na szarlotce :-) Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 65 minut. Pilnujemy żeby się nie przypiekło, można zmniejszyć trochę temperaturę, ale nie wolno piec krócej, :-)
I gotowe, szarlotka jest rewelacyjna, polecam