Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 2538 Ocena: 18842

Dodano:

Odsłon: 8014

Wyborna szarlotka na wspaniały deser.

Składniki

  • Tortownica o wym.24-25 cm.
  • Składniki sypkie:
  • 1 szklanka cukru drobnego,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 1 szklanka mąki tortowej typ 450,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
  • Składniki na nadzienie:
  • jabłka 1,6kg. najlepsze renety,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka cukru zwykłego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • masło 1 kostka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka sypana

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto razem wymieszać i podzielić na trzy równe części.
    Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z bułką tartą, cukrem i cynamonem. Wymieszać, podzielić na 2 części.

  2. Wykonanie placka:
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia .Wyłożyć jedną część sypkiego produktu, następnie ułożyć jedną część jabłek, przykryć drugą częścią sypkiego produktu, wyłożyć resztę jabłek i całość przykryć trzecią częścią sypkiego produktu .Wszystko równomiernie rozłożyć łyżką. Na Górę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, schłodzone masło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do180 stopni i piec jedną godzinę. Najlepiej smakuje na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń