Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 2315

Dodano:

Odsłon: 6669

Szarlotka sypana to proste i smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Jej przygotowanie jest banalnie proste wystarczy wymieszać wszystkie składniki i równo ułożyć warstwami na przemian z jabłkami. Ciasto znakomicie smakuje na ciepło jak i na zimno, podane z lodami lub bitą śmietaną będzie stanowić wyśmienity deser.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 kostki masła
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka sypana

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier oraz kaszę mannę i proszek do pieczenia, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy a następnie dzielimy na trzy równe części.
    Jabłka ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach.

  2. Na dno posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy wsypujemy pierwszą warstwę
    sypkich produktów i równo je rozprowadzamy. Na warstwę sypkich produktów ścieramy na tarce 1/3 części mocno schłodzonego masła a na maśle układamy połowę startych jabłek.
    Na jabłka wsypujemy drugą część sypkich składników a na nich układamy pozostałe jabłka i kolejną trzecią warstwę sypkich produktów.

  3. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę masła.
    Ciasto pieczemy około 60 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C.
    Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń