Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesłychanie szybka i łatwa w przygotowaniu, wspaniała w smaku, jedyna taka szarlotka
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 155
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 305
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 155
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 305
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Składniki
piakarnik nagrzać do temperatury180 stopni
Jabłka umyć, obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mocno schłodzone masło pokroić na cienkie płaty lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
misce dokładnie wymieszać: mąkę pszenną (przesianą) kaszę mannę cukier proszek do pieczenia
1/3 sypkiej mieszanki wysypać na dno tortownicy. Na wierzch wyłożyć połowę jabłek. Można przyprószyć cynamonem (ja tak zrobiłam). Na jabłka znów wysypać równomiernie kolejną 1/3 mieszanki, wyłożyć drugą część jabłek i zasypać ostatnią częścią proszku.
Teraz najważniejszy element: pokrojone lub potarte masło wyłożyć na wierzch ciasta tak, aby dokładnie przykryło całą powierzchnię. Teraz w miarę pieczenia masło będzie się topiło i zespajało wszystkie warstwy. Jeśli masło nie będzie chciało spływać w dół ciasta, ponakłuwajcie ciasto patyczkami do szaszłyków.
Piec około godziny. Na wierzchu utworzy się wspaniała skorupka, środek będzie miękki.