Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka , taka troszkę inna szarlotka.

Szarlotka , taka troszkę inna szarlotka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 947

Dodano:

Odsłon: 874

Przepisów na szarlotkę jest tak dużo, że w każdym domu piecze się inną. I u mnie też jest taka "inna". Z dwóch rodzajów mąki. Przepis dostałam od mężowej siostry. A wykorzystałam swoje jabłka pasteryzowane i mus jabłkowy. Bardzo ją lubię.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1 słoik pasteryzowanych jabłek
  • kilka łyżek musu jabłkowego
  • sok z jednej cytryny 1/2 szklanki cukru pudru.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka , taka troszkę inna szarlotka.

Przygotowanie

  1. Przygotować produkty.

  2. Masło, cukier i jajka rozetrzeć. Nie trzeba przejmować się, że nie rozetrze się na idealnie gładką masę.


  3. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i aromat. Zmiksować i podzielić na dwie części.
    Jedną część przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na nią wyłożyć kilka łyżek musu jabłkowego i rozprowadzić. To nie jest konieczne, ale ja wykorzystuję wszystko co przerobiłam latem. Na mus wyłożyć odcedzone jabłka.
    Przykryć drugą częścią ciasta.

  4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni) . I piec około 1 godziny sprawdzając suchość patyczka.
    Przygotować pomadę z soku z cytryny i cukru pudru.

  5. Dokładnie ją wymieszać. Polać na gorące ciasto.

  6. Gdy ciasto ostygnie można kroić i zajadać się.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń