Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka tatrzańska:

Szarlotka tatrzańska:

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3739

Dodano:

Odsłon: 408

Najlepsza z wszystkich. Trzeba tylko umiejętnie pokroić jabłka w cieniutkie plasterki. Ja robię to tarką do warzyw.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 90 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg winnych jabłek (najlepsza szara reneta)
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Pianka kokosowa:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego (proszek)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka tatrzańska:

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem a następnie szybko zarobić.
    Połową ciasta wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm i wstawić na godzinę do lodówki.
    Resztę ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.


    Jabłka obrać i pociąć w cienkie plasterki*To ważne*
    Można to zrobić malakserem lub zwykłą tarką do szatkowania warzyw.
    Dodać cukier i cynamon.Delikatnie wymieszać by nie połamać plasterków.
    Ułożyć na cieście.Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki.
    Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny .
    Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto wyjąć i i wyłożyć piankę kokosową.


    Ubić białka na sztywno, wciąż miksując dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, wsypać wiórki i budyń.Całość wymieszać delikatnie łyżką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń