Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka jest powszechnie kochanym w Polsce ciastem, a moją ulubioną szarlotką jest szarlotka tatrzańska z dużą ilością jabłek, których nie ścieramy na tarełku tylko kroimy w cienkie plasterki. Doprawione cynamonem, cukrem i wanilią i otoczone pysznym maślanym ciastem. Całość rozpływa się w ustach. Do tej szarlotki używamy szarej renety, która zmięknie, a mimo to zachowa strukturę plasterków, na które kroimy jabłka.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11177
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1342
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11177
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1342
Składniki
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem i drobnym cukrem
Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka i śmietanę ( powinny być schłodzone z lodówki ) i zagniatamy jednolite ciasto
Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem ( 2/3 ) wykładamy spód formy do pieczenia ( u mnie wyłożony papierem do pieczenia ). Ciasto powinno lekko zachodzić na boki formy. Ja ciasto formuję na kształt walca i kroję go w cienkie plasterki, którymi wykładam formę. Ciasto jest miękkie, więc małym wałeczkiem lub ręką możemy pozalepiać wszelkie miejsca, gdzie brakuje ciasta i je wyrównać
Blachę z ciastem wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy jabłka. Przygotowujemy dużą miskę na pokrojone jabłka.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy środki i kroimy na cienkie plasterki ( ręcznie lub przy pomocy odpowiedniej nakładki w malakserze )
Jabłka obsypujemy cynamonem, cukrem i cukrem z wanilią. Delikatnie mieszamy, aby się nie połamały. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta można dodać więcej cukru do jabłek
Jabłka układamy na cieście, wyrównujemy. Na jabłka ścieramy ciasto, które umieściliśmy w zamrażalniku
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut
Przed samym podaniem obsypujemy cukrem pudrem