Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka w kokilkach

Szarlotka w kokilkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1274

Dodano:

Odsłon: 1883

Smak i aromat jabłek oraz wanilii pod cynamonową kruszonką. Czy muszę pisać coś więcej? ;)

Składniki

  • Jabłka duże, słodkie 3 szt.
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa szczypta
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna 1/2 szklanki
  • Margaryna do pieczenia 1/3 kostki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka w kokilkach

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać łyżeczkę cynamonu, gałkę muszkatołową oraz cukier wanilinowy i wymieszać.

  2. Margarynę, cukier, mąkę i łyżeczkę cynamonu dokładnie posiekać, a następnie delikatnie zagnieść raczej luźne ciasto.

  3. Do 2-3 kokilek nałożyć po takiej samej porcji jabłek.

  4. Na wierzchu każdej porcji jabłek ułożyć rwane kawałki kruszonki.

  5. Piec w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 20 minut.

  6. Po upieczeniu szarlotki powinny nieco ostygnąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń