Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka w słoiku

Szarlotka w słoiku

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 1914

Dodano:

Odsłon: 5203

Pyszniutka, szybciutka i wciągająca – takie właśnie jest szarlotka w słoiku. Z podanej porcji przygotujesz 4 pokaźne porcje.

Składniki

  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • 3 szt. (600g) jabłek
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki rumu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 180 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • 12 sztuk ciasteczek, biszkoptów lub 4 garście granoli
  • Dodatkowo do ozdoby:
  • Orzechy, prażone migdały, kokos, czekolada
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka w słoiku

Przygotowanie

  1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. W rondelku umieszczam jabłka, kardamon, imbir, cynamon, cukier, dolewam wodę i rum i całość smażę około 7 minut, aż wszystko się lekko zredukuje . Jabłka będą lekko twarde.
    Śmietankę ubijam, dodaję do niej mascarpone i mleko skondensowane i delikatnie miksuję do połączenia się składników.

  2. Na dno 4 słoiczków lub pucharków o pojemności ok. 300 ml kruszę ciasteczka, wykładam krem mascarpone (4 łyżki zostawiam), na krem kładę smażone jabłka i na jabłka pozostały krem mascarpone.
    Całość przyozdabiam pokrojoną w kostkę czekoladą, orzechami, migdałami, kokosem… (tutaj używamy składników, które najbardziej lubimy).
    Szarlotka w słoiku gotowa. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń