Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niespodziewani goście? Brak chęci na pieczenie? Szarlotka w szklance to deser idealny na te okoliczności!
patelnia, garnek, nóż
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 981
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4254
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 582
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 946
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3884
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 981
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4254
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 582
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 946
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3884
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Składniki
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku z szerokim dnem umieść je równomiernie i zasyp cukrem z cynamonem. Smaż około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jabłka powinny zmięknąć, a cukier zgęstnieje. Odstaw.
Teraz przygotuj kruchą warstwę. Rozdrobnij herbatniki do konsystencji piasku. Rozpuść masło i połącz je z ciastkami. Zamieszaj dokładnie.
Ostatnim krokiem jest przygotowanie karmelu. Na małej patelni rozsyp cukier i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Wlej wodę partiami i mieszaj, aż całość się rozpuści i połączy. Wtedy dodaj masło i wlej śmietankę. Gotuj dalej a małym ogniu aż całość zgęstnieje. Cały czas mieszaj.
Przygotuj szklanki. Wysyp warstwę kruchą, polej ją delikatnie karmelem i ułóż jabłka. Ponownie wsyp herbatniki z masłem, sos i owoce. Przed podaniem warto umieścić deser w lodówce na 20-30 minut.