Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niespodziewani goście? Brak chęci na pieczenie? Szarlotka w szklance to deser idealny na te okoliczności!
patelnia, garnek, nóż
Polecam.
Odsłon: 882
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 92
Polecam.
Odsłon: 882
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 92
Składniki
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku z szerokim dnem umieść je równomiernie i zasyp cukrem z cynamonem. Smaż około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jabłka powinny zmięknąć, a cukier zgęstnieje. Odstaw.
Teraz przygotuj kruchą warstwę. Rozdrobnij herbatniki do konsystencji piasku. Rozpuść masło i połącz je z ciastkami. Zamieszaj dokładnie.
Ostatnim krokiem jest przygotowanie karmelu. Na małej patelni rozsyp cukier i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Wlej wodę partiami i mieszaj, aż całość się rozpuści i połączy. Wtedy dodaj masło i wlej śmietankę. Gotuj dalej a małym ogniu aż całość zgęstnieje. Cały czas mieszaj.
Przygotuj szklanki. Wysyp warstwę kruchą, polej ją delikatnie karmelem i ułóż jabłka. Ponownie wsyp herbatniki z masłem, sos i owoce. Przed podaniem warto umieścić deser w lodówce na 20-30 minut.