Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niespodziewani goście? Brak chęci na pieczenie? Szarlotka w szklance to deser idealny na te okoliczności!
patelnia, garnek, nóż
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 56
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 114
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1006
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 56
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 114
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1006
Składniki
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku z szerokim dnem umieść je równomiernie i zasyp cukrem z cynamonem. Smaż około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jabłka powinny zmięknąć, a cukier zgęstnieje. Odstaw.
Teraz przygotuj kruchą warstwę. Rozdrobnij herbatniki do konsystencji piasku. Rozpuść masło i połącz je z ciastkami. Zamieszaj dokładnie.
Ostatnim krokiem jest przygotowanie karmelu. Na małej patelni rozsyp cukier i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Wlej wodę partiami i mieszaj, aż całość się rozpuści i połączy. Wtedy dodaj masło i wlej śmietankę. Gotuj dalej a małym ogniu aż całość zgęstnieje. Cały czas mieszaj.
Przygotuj szklanki. Wysyp warstwę kruchą, polej ją delikatnie karmelem i ułóż jabłka. Ponownie wsyp herbatniki z masłem, sos i owoce. Przed podaniem warto umieścić deser w lodówce na 20-30 minut.