Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka węgierska z orzechami

Szarlotka węgierska z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 212

Kruche, chrupiące ciasto z orzechami laskowymi, soczystymi jabłkami i masą budyniowo-jajeczną to prawdziwa poezja smaku :)

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 400 g
  • masło zimne 200 g
  • Cukier 180 g
  • sól 1 szczypta
  • Jajko 1 szt.
  • woda zimna 1/2 łyżki
  • Nadzienie:
  • jabłka szara reneta 1 kg
  • Cynamon 3 łyżeczki
  • Mleko 1 szklanka
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • Jajko 2 szt.
  • cukier 125 g
  • Dodatkowo:
  • Orzechy laskowe 3/4 szklanki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka węgierska z orzechami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i zimne pokrojone w drobną kostkę masło. Posiekać nożem składniki, dodać jajko, wodę i zagnieść (ręcznie lub w robocie) ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Orzechy zmiksować lub posiekać na drobno.
    Do mleka dodać budyń, cukier i jajka.

  2. Składniki dokładnie roztrzepać. Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno (wcześniej wysmarowanej i wyspanej bułką) formy (26x31 cm). Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Na podpieczonym cieście wysypać starte orzechy, następnie jabłka, posypać je cynamonem, zalać przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń