Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapraszam na szarlotkę wiedeńską, która pachnie nieziemsko, smakuje wybornie i wygląda cudownie
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 678
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1872
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 409
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 678
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1872
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 409
Składniki
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na spód nasypuję bułkę tartą lub, jak jak w tym przypadku, kaszkę kukurydzianą
Jabłka obieram ze skórki, 4-5 ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na podsypane ciasto, posypuję odrobiną cukru i cynamonu.
Resztę jabłek kroję na połowy, usuwam gniazda nasienne i układam wypukłą stroną na startych jabłkach, ponownie posypuję cukrem i cynamonem.
Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, przykrywam jabłka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 20 minut, do zrumienienia.
Upieczone wyjmuje studzę i ciepłe posypuje cukrem pudrem. Kroje w kwadraty i gotowe.