Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapraszam na szarlotkę wiedeńską, która pachnie nieziemsko, smakuje wybornie i wygląda cudownie
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 719
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 719
Składniki
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na spód nasypuję bułkę tartą lub, jak jak w tym przypadku, kaszkę kukurydzianą
Jabłka obieram ze skórki, 4-5 ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na podsypane ciasto, posypuję odrobiną cukru i cynamonu.
Resztę jabłek kroję na połowy, usuwam gniazda nasienne i układam wypukłą stroną na startych jabłkach, ponownie posypuję cukrem i cynamonem.
Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, przykrywam jabłka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 20 minut, do zrumienienia.
Upieczone wyjmuje studzę i ciepłe posypuje cukrem pudrem. Kroje w kwadraty i gotowe.