Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3853

Dodano:

Odsłon: 4613

Szarlotka z bezą

Składniki

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 kg jabłek
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier wanilinowy,
  • 3 łyzki soku z cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 galaretki cytrynowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z bezą

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z z proszkiem do pieczenia i cukrem kryształem i 1,5-2 łyżeczkami wanilinowego, posiekać z margaryną, dodać 4 żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto.
    Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy , nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach, przestudzić.

    Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, drobno pokroić, smażyć do miękkości z cynamonem. W razie konieczności dodać 3 łyżki cukru i podlać wodą. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę cytrynową. Wyłożyć na ciasto.

    Schłodzone bialka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder, Ubić jeszcze raz. Pod koniec dodać sok z cytryny, galaretkę. Mieszamy i wykładamy na ciasto.

    ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 stopniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń