Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście zwieńczona kruchą bezą. Efektowne ciasto, które doskonale sprawdzi się jako słodki smakołyk do kawy lub herbaty. Jej przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne i czasochłonne. Wypróbujcie ten przepis. Gwarantujemy, że będziecie do niego chętnie wracać.
mikser, tortownica 26-30 cm
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 394
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2917
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 394
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2917
Składniki
Obierz jabłka i pokrój je na drobną kostkę. Przełóż owoce do rondelka, podlej wodą i krótko przesmaż. Do prażonych jabłek dodaj cynamon. Składniki wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Margarynę zetrzyj na tarce i dorzuć do suchych składników. Wbij 4 żółtka i dodaj łyżkę śmietany. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Tortownicę o średnicy 26 -30 cm wyściel papierem do pieczenia. Kruche ciasto rozwałkuj na kształt formy i wylep nim dół tortownicy.
Tortownicę ze spodem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni (bez termoobiegu) i podpiecz przez około 15 minut. Podpieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Białka ubij z cukrem na puch, pod koniec miksowania dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Na podpieczony spód wyłóż podsmażone jabłka. Na górę wyłóż puszystą pianę z białek. Szarlotkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 100 stopni i piecz szarlotkę z bezą jeszcze przez kolejne 80-90 minut.