Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje zawsze i kazdemu,na zimno,na ciepło z lodami czy bitą śmietaną....jak kto lubi:-)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117008
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8037
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3018
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1651
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1332
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117008
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8037
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3018
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1651
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1332
Składniki
Z mąki,żółtek,tłuszczu,smietany,cukru zagniatamy kruche ciasto.1/4 ciasta wkładamy do lodówki,3/4 ciasta wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką.Wkładamy do piekarnika na ok 25 min,150 stopni.Podpiekamy aż ciasto trochę się zrumieni.
W między czasie obieramy i kroimy jabłka ,byle jak na mniejsze kawałki.Stawiamy na gazie,wsypujemy cynamon,cukier waniliowy i zwykły (do smaku).Smażymi chwilę aż sok się zredukuje (nalezy go porzadnie zredukowac inaczej ciasto będzie mokre)
Na zrumienione ciepłe ciasto wsypujemy jabłka i szczypiemy pozostałą część ciasta.Z 3 białek ubijamy pianę z białek,dosładzamy do smaku i nakładamy na ciasto.Pieczemy jeszcze jakieś 40 minut.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.Smacznego:-)