Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 899

Dodano:

Odsłon: 34859

Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Najwięcej ich przygotowuję w jesieni, kiedy mamy jabłek pod dostatkiem. Tym razem przygotowałam szarlotkę z bezą oraz kruszonką. Jest ono bardzo proste do przygotowania, a to co w nim jest świetne to to, że mimo wszystko nie jest bardzo słodkie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej krupczatka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • szczypta cynamonu
  • duży słoik prażonych jabłek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z bezą i kruszonką

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło oraz posiekany smalec. Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.

  2. Uformować dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut.

  3. Większą część ciasta wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 18 x 28 cm), nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.

  4. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, nadal ubijamy. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i tylko lekko ją miksujemy przez dosłownie 10 sekund.

    Na podpieczony spód nakładamy uprażone jabłka, posypujemy je cynamonem. Na jabłka nakładamy ubitą pianę, a na nią nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń