Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4958

Dodano:

Odsłon: 3455

Moje ulubione ciasto z jabłkami a wszystko w nim jest tak delikatne że osobiście mówię o nim niebiańskie :)

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • opakowanie kisielu
  • cukier waniliowy
  • ok 1 litra prażonych jabłek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier (3 łyżki + 3/4 szklanki)
  • sól
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Krok 1
    Mąkę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy ze sobą, dodajemy 4 żółtka i kostkę miękkiej margaryny i z całości wyrabiamy ciasto.
    Gotowe ciasto 60/40 z czego mniejszy kawałek dzielimy jeszcze na połowę i mrozimy w zamrażarce.
    Do większej kuli dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i mieszamy dodając nieco mąki aby ciasto nie było klejące.
    Krok 2
    Do białek dodajemy 3/4 szklanki cukru i ubijamy na sztywno.
    Krok 3
    Większą część ciasta równomiernie rozkładamy w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia
    Posypujemy ją cukrem waniliowym i kisielem bezpośrednio z torebki,
    dodajemy prażone w kawałkach jabłka i równomiernie je rozprowadzamy
    znowu posypujemy cukrem waniliowym i kisielem z torebki.
    Krok 4
    Wyjmujemy z zamrażarki obie kulki ciasta i ścieramy ją osobno na tarce o dużych oczkach
    1 startą częścią równomiernie posypujemy ciasto
    Wykładamy na nią ubite białka z cukrem rozsmarowujemy równomiernie i całość posypujemy 2 częścią kruszonki.

    Pieczemy 40-45 minut w 175oC

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń