Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione ciasto z jabłkami a wszystko w nim jest tak delikatne że osobiście mówię o nim niebiańskie :)
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 468
Polecam.
Odsłon: 95
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 99
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 468
Polecam.
Odsłon: 95
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 99
Składniki
Krok 1 Mąkę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy ze sobą, dodajemy 4 żółtka i kostkę miękkiej margaryny i z całości wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto 60/40 z czego mniejszy kawałek dzielimy jeszcze na połowę i mrozimy w zamrażarce. Do większej kuli dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i mieszamy dodając nieco mąki aby ciasto nie było klejące. Krok 2 Do białek dodajemy 3/4 szklanki cukru i ubijamy na sztywno. Krok 3 Większą część ciasta równomiernie rozkładamy w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy ją cukrem waniliowym i kisielem bezpośrednio z torebki, dodajemy prażone w kawałkach jabłka i równomiernie je rozprowadzamy znowu posypujemy cukrem waniliowym i kisielem z torebki. Krok 4 Wyjmujemy z zamrażarki obie kulki ciasta i ścieramy ją osobno na tarce o dużych oczkach 1 startą częścią równomiernie posypujemy ciasto Wykładamy na nią ubite białka z cukrem rozsmarowujemy równomiernie i całość posypujemy 2 częścią kruszonki. Pieczemy 40-45 minut w 175oC