Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z budyniem to apetyczne połączenie klasycznego apple pie z kremowym budyniem.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 164
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 701
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 71
Witamina C zawarta w kiszonej cytrynie wzmacnia odporność, hamuje procesy sta...
Odsłon: 154
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 164
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 701
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 71
Witamina C zawarta w kiszonej cytrynie wzmacnia odporność, hamuje procesy sta...
Odsłon: 154
Składniki
Wysyp mąkę i cukier puder na stolnicę. Uformuj z nich kopczyk i umieść w nim 1 całe jajko i dwa żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło. Posiekaj wszystkie składniki dużym nożem, po czym zagnieć ręcznie na gładkie ciasto. Uformuj z nich dwie kule – jedną nieco większą od drugiej. Owiń je folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
W międzyczasie obierz jabłka, przekrój każde na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na nieduże kawałki. Wsyp na patelnię, zalej sokiem z cytryny, zasyp cukrem trzcinowym i cynamonem. Wymieszaj. Smaż na niskiej mocy palnika ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wówczas dodaj do nich mąkę ziemniaczaną.
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka. Przed połączeniem mleka z budyniem rozpuść w nim 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru.
Wyłóż dno formy na tartę o średnicy 24 cm cienko rozwałkowanym ciastem z większej kuli. Z użyciem silikonowego pędzelka posmaruj je białkami, które pozostały z przygotowania ciasta. Na ciasto wyłóż warstwę jabłek, a następnie warstwę budyniu. Przykryj ciasto drugą porcją cienko rozwałkowanego ciasta. Sklej jego brzegi z brzegiem ciasta ze spodu. Posmaruj z wierzchu resztą białka.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C i od razu zmniejsz temperaturę na 180°C. Piecz przez około 40 minut.