Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z budyniem to apetyczne połączenie klasycznego apple pie z kremowym budyniem.
Polecam.
Odsłon: 1165
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1643
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1116
Polecam.
Odsłon: 1165
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1643
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1116
Składniki
Wysyp mąkę i cukier puder na stolnicę. Uformuj z nich kopczyk i umieść w nim 1 całe jajko i dwa żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło. Posiekaj wszystkie składniki dużym nożem, po czym zagnieć ręcznie na gładkie ciasto. Uformuj z nich dwie kule – jedną nieco większą od drugiej. Owiń je folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
W międzyczasie obierz jabłka, przekrój każde na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na nieduże kawałki. Wsyp na patelnię, zalej sokiem z cytryny, zasyp cukrem trzcinowym i cynamonem. Wymieszaj. Smaż na niskiej mocy palnika ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wówczas dodaj do nich mąkę ziemniaczaną.
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka. Przed połączeniem mleka z budyniem rozpuść w nim 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru.
Wyłóż dno formy na tartę o średnicy 24 cm cienko rozwałkowanym ciastem z większej kuli. Z użyciem silikonowego pędzelka posmaruj je białkami, które pozostały z przygotowania ciasta. Na ciasto wyłóż warstwę jabłek, a następnie warstwę budyniu. Przykryj ciasto drugą porcją cienko rozwałkowanego ciasta. Sklej jego brzegi z brzegiem ciasta ze spodu. Posmaruj z wierzchu resztą białka.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C i od razu zmniejsz temperaturę na 180°C. Piecz przez około 40 minut.