Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1086
Dodano: 17.10.2011
Odsłon: 15267
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Robimy kruche ciasto z : mąki , masła, cukru pudru, jaja , żółtek jaj, proszku do pieczenia i gęstej kwaśnej śmietany.Ciasto dzielimy na pół, 1 część wkładamy do lodówki , 2 część do zamrażarki na conajmiej 2 godz.
Bierzemy blaszkę dość wysoką , moja / 21x32cm / , i wykładamy papierem do pieczenia.Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozkładamy je na blaszce i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez kilka minut w temp.około 170 "C.
Obieramy i kroimy jabłka w dość duże kawałki, np ćwiartki, oprószamy spód ciasta bułką tartą i kładziemy jabłka, możemy posypać cynamonem .
Gotujemy budyń z : mleka i 4 łyżek cukru. Gorący wylewamy na jabłka i teraz wyciągamy ciasto z zamrażarki i je ścieramy na tarce na budyń.
Wstawiamy do piekarnika na 45-50 min., pieczemy w temperaturze 200"C.Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego przy tak pysznym kawałku ciasta.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

rodzinka500 04 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
dziękuję za miły komentarz,,,,1 Kto głosował? | Odpowiedz

Goja79 24 października 2011Zgłoś do usunięcia
Rewelacyjne ciasto.Na imprezce cała blaszka zniknęła w mig:)
1 Kto głosował? | Odpowiedz

dominikaorland 17 października 2011Zgłoś do usunięcia
ciekawe polaczenie:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

monitka 17 października 2011Zgłoś do usunięcia
Robiłam to ciasto, tylko ja jabłka posypałam jeszcze orzechami i rodzynkami-polecam:)1 Kto głosował? | Odpowiedz