Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1142

Dodano:

Odsłon: 16055

jabłka i budyń waniliowy , najlepsze połączenie

Składniki

  • mąka krupczatka, 450g
  • masło lub margaryna, 250g
  • cukier puder, 1 szklanka
  • Jaja, 1
  • żółtka jaj, 2
  • śmietana kwaśna, 2 - 3 łyzki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • jabłka, 1 kg
  • budyń waniliowy bez cukru, 2 op.
  • cukier, 4 łyżki
  • mleko, 750 ml
  • cukier puder, cynamon , bułka tarta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka z budyniem

Przygotowanie

  1. Robimy kruche ciasto z : mąki , masła, cukru pudru, jaja , żółtek jaj, proszku do pieczenia i gęstej kwaśnej śmietany.Ciasto dzielimy na pół, 1 część wkładamy do lodówki , 2 część do zamrażarki na conajmiej 2 godz.

  2. Bierzemy blaszkę dość wysoką , moja / 21x32cm / , i wykładamy papierem do pieczenia.Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozkładamy je na blaszce i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez kilka minut w temp.około 170 "C.

  3. Obieramy i kroimy jabłka w dość duże kawałki, np ćwiartki, oprószamy spód ciasta bułką tartą i kładziemy jabłka, możemy posypać cynamonem .

  4. Gotujemy budyń z : mleka i 4 łyżek cukru. Gorący wylewamy na jabłka i teraz wyciągamy ciasto z zamrażarki i je ścieramy na tarce na budyń.

  5. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 min., pieczemy w temperaturze 200"C.Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego przy tak pysznym kawałku ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Goja79 24 października 2011 Rewelacyjne ciasto.
Na imprezce cała blaszka zniknęła w mig:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monitka 17 października 2011 Robiłam to ciasto, tylko ja jabłka posypałam jeszcze orzechami i rodzynkami-polecam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń