Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś chcę Was zaprosić na jedną z moich ulubionych szarlotek-szarlotkę z budyniem. Gwarantuję, że będzie smakowała każdemu. Składa się z ciasta, warstwy jabłek, pysznego budyniu z prawdziwą wanilią. Na górze ma starte ciasto.Szarlotka pięknie wygląda, super się kroi. Bardzo polecam i zapraszam
CIASTO
Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Wszystko przerabiamy rękami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy 3 żółtka i 3 łyżki śmietany-zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Następnie połowę ciasta wałkujemy i wykłądamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy też wylepić dno. Drugą połowę ciasta dajemy do zamrażarki.
Spdód podpiekamy 10 minut w temp 180 stopni. Wyciagamy z piekarnika.
JABŁKA
Jabłka-najlepiej szarą renetę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Następnie dajemy je do garnka i prażymy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę, łyzeczkę żelatyny i makę ziemniaczaną. Mieszamy i jeszcze prażymy mieszajac około 5-10 minut
Gorące jabłka wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia.
BUDYŃ
Do garnka dajemy 3 budynie waniliowe lub smietankowe, cukier z prawdziwą wanilią, 2 łyżki mąki pszennej, cukier i 1250 ml mleka. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia mieszając by nie powstały grudki. Do ugotowanego budyniu dajemy 100g masła i mieszamy do połaczenia. Odkłądamy na 10 minut i jeszcze gorący budyń wykładamy na jabłka.
***budyń może wydawać się rzadki, ale po upieczeniu i steżeniu jest bardzo stabilny
Na budyń dajemy starte na dużych oczkach ciasto, które było w zamrażarce.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni. Grzenie góra-dół, ciasto wstawiamy do juz nagrzanego piekarnika.
Góra powinna się pięknie zezłocić.Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy a potem wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Wtedy wszystko sie schłodzi, stężeje.
Ciasto pięknie sie kroi, cudnie wygląda i na prawdę rewelacyjnie smakuje. Jest nie za słodkie. Jabłka świetnie współgrają z budyniem.
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 267
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 52
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 37
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 139
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 506
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 542
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 267
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 52
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 37
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 139
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 506
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 542
Składniki
CIASTO Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Wszystko przerabiamy rękami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy 3 żółtka i 3 łyżki śmietany-zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Następnie połowę ciasta wałkujemy i wykłądamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy też wylepić dno. Drugą połowę ciasta dajemy do zamrażarki. Spdód podpiekamy 10 minut w temp 180 stopni. Wyciagamy z piekarnika.
JABŁKA Jabłka-najlepiej szarą renetę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie dajemy je do garnka i prażymy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę, łyzeczkę żelatyny i makę ziemniaczaną. Mieszamy i jeszcze prażymy mieszajac około 5-10 minut Gorące jabłka wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia.
BUDYŃ Do garnka dajemy 3 budynie waniliowe lub smietankowe, cukier z prawdziwą wanilią, 2 łyżki mąki pszennej, cukier i 1250 ml mleka. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia mieszając by nie powstały grudki. Do ugotowanego budyniu dajemy 100g masła i mieszamy do połaczenia. Odkłądamy na 10 minut i jeszcze gorący budyń wykładamy na jabłka. ***budyń może wydawać się rzadki, ale po upieczeniu i steżeniu jest bardzo stabilny
Na budyń dajemy starte na dużych oczkach ciasto, które było w zamrażarce.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni. Grzenie góra-dół, ciasto wstawiamy do juz nagrzanego piekarnika. Góra powinna się pięknie zezłocić.Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy a potem wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wtedy wszystko sie schłodzi, stężeje. Ciasto pięknie sie kroi, cudnie wygląda i na prawdę rewelacyjnie smakuje. Jest nie za słodkie. Jabłka świetnie współgrają z budyniem.
Przepisy Desery
Desery
Kremówka
Desery
Ciasto z rabarbarem
Desery
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Desery
Tiramisu truskawkowe.
Kremówka
Klasyczna kremówka, to ciasto, które wymaga czasu na jej przygotowanie, lecz...
Odsłon: 114
Ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 139