Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z budyniem-zawsze wychodzi, pyszna

Szarlotka z budyniem-zawsze wychodzi, pyszna

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6505

Dodano:

Odsłon: 13533

Dziś chcę Was zaprosić na jedną z moich ulubionych szarlotek-szarlotkę z budyniem. Gwarantuję, że będzie smakowała każdemu. Składa się z ciasta, warstwy jabłek, pysznego budyniu z prawdziwą wanilią. Na górze ma starte ciasto.Szarlotka pięknie wygląda, super się kroi. Bardzo polecam i zapraszam

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę około 25x40cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 żółt
  • -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny
  • JABŁKA -1,5-2 kg jabłek (najlepiej szara reneta) -1 galaretka cytrynowa -1 łyżeczka żelatyny -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • BUDYŃ -1250ml mleka -3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru -3/4 szkl cukru
  • -2 łyżki mąki pszennej tortowej -1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią -100g masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Wszystko przerabiamy rękami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy 3 żółtka i 3 łyżki śmietany-zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
    Następnie połowę ciasta wałkujemy i wykłądamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy też wylepić dno. Drugą połowę ciasta dajemy do zamrażarki.

    Spdód podpiekamy 10 minut w temp 180 stopni. Wyciagamy z piekarnika.

  2. JABŁKA
    Jabłka-najlepiej szarą renetę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

    Następnie dajemy je do garnka i prażymy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę, łyzeczkę żelatyny i makę ziemniaczaną. Mieszamy i jeszcze prażymy mieszajac około 5-10 minut

    Gorące jabłka wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia.

  3. BUDYŃ

    Do garnka dajemy 3 budynie waniliowe lub smietankowe, cukier z prawdziwą wanilią, 2 łyżki mąki pszennej, cukier i 1250 ml mleka. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia mieszając by nie powstały grudki. Do ugotowanego budyniu dajemy 100g masła i mieszamy do połaczenia. Odkłądamy na 10 minut i jeszcze gorący budyń wykładamy na jabłka.


    ***budyń może wydawać się rzadki, ale po upieczeniu i steżeniu jest bardzo stabilny

  4. Na budyń dajemy starte na dużych oczkach ciasto, które było w zamrażarce.

  5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni. Grzenie góra-dół, ciasto wstawiamy do juz nagrzanego piekarnika.

    Góra powinna się pięknie zezłocić.Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy a potem wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Wtedy wszystko sie schłodzi, stężeje.

    Ciasto pięknie sie kroi, cudnie wygląda i na prawdę rewelacyjnie smakuje. Jest nie za słodkie. Jabłka świetnie współgrają z budyniem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń