Desery Przepis na:
Szarlotka z dynią i pomarańczą

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 2086
Dodano: 05.11.2014
Odsłon: 26610
Składniki
- 500g mąki
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do piecz.
- 2 łyżki kaszy manny
- NADZIENIE
- 1 kg jabłek
- 400g dyni
- 5 łyżek cukru
- 1/2 soku i skórki z pomarańczy
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Składniki na ciasto (oprócz kaszy manny) zagnieść. Zrobić z niego kulę, schłodzić w lodówce.
Jabłka i dynię zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, skórką i sokiem. Jabłka i dynię dusić kilka minut na małym ogniu. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Ciasto posypać kaszą manną. Na ciasto wyłożyć masę jabłkowo -dyniową. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i posypać nim wierzch szarlotki. Ciasto piec na złoto ok. 50 minut w 180C.Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu (2)

mari 05 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Smak dyni jest wyczuwalny. Jeśli nie chcesz takiego smaku, zmniejsz ilość o połowę.12 Kto głosował? | Odpowiedz

Beata5Beata5 05 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
smak dyni jest wyczuwalny, czy tylko dla koloru dodałaś ? Fajny przepis zabieram do książki.0 Kto głosował? | Odpowiedz