Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybkie pyszne kruche ciasto z gruszkami.
tortownica, tarka, papier do pieczenia,
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 234
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 102
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 234
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 102
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Składniki
Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Ucieramy na ciasto z zimnym masłem, śmietaną i dwoma żółtkami. Uzyskaną masę dzielimy na dwie nierówne części. Większa powinna mieć około 450g.
Większy kawałek ciasta rozprowadzamy w wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuwamy ciasto widelcem. Mniejszy kawałek odkładamy na chwilę do zamrażalnika. Blaszkę z ciastem wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce rozdrabniamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. My użyliśmy do tego thermomixa na nastawie 3 sekundy/obroty 4
Upieczone ciasto po wstępnym ostudzeniu smarujemy powidłami śliwkowymi. Układamy na to masę owocową.
Drugi, mniejszy kawałek ciasta ścieramy na tarce i rozprowadzamy w tortownicy.
Ciasto pieczemy w piekarniku w systemie góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Ciasto podajemy ciepłe na przykład z lodami. Widoczne na zdjęciu lody przygotowaliśmy w thermomix, a przepis powinien niedługo pojawić się na naszym blogu. Link pod wpisem.