Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybkie pyszne kruche ciasto z gruszkami.
tortownica, tarka, papier do pieczenia,
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1357
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12393
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15537
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1357
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12393
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15537
Składniki
Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Ucieramy na ciasto z zimnym masłem, śmietaną i dwoma żółtkami. Uzyskaną masę dzielimy na dwie nierówne części. Większa powinna mieć około 450g.
Większy kawałek ciasta rozprowadzamy w wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuwamy ciasto widelcem. Mniejszy kawałek odkładamy na chwilę do zamrażalnika. Blaszkę z ciastem wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce rozdrabniamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. My użyliśmy do tego thermomixa na nastawie 3 sekundy/obroty 4
Upieczone ciasto po wstępnym ostudzeniu smarujemy powidłami śliwkowymi. Układamy na to masę owocową.
Drugi, mniejszy kawałek ciasta ścieramy na tarce i rozprowadzamy w tortownicy.
Ciasto pieczemy w piekarniku w systemie góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Ciasto podajemy ciepłe na przykład z lodami. Widoczne na zdjęciu lody przygotowaliśmy w thermomix, a przepis powinien niedługo pojawić się na naszym blogu. Link pod wpisem.