Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kremem

Szarlotka z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 2766

Moja szarlotka oprócz jabłek i kruchego ciasta zawiera jeszcze krem. To właśnie dzięki niemu jest wyjątkowa.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 g cukru wanilinowego
  • sok z połowy cytryny
  • Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i cukier wanilinowy. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż odparuje większość soku.

  2. Następnie z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Przygotowaną wcześniej mała blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy ciastem. Ja robię to ręcznie, ponieważ jest ono zbyt kruche, aby je rozwałkować i przełożyć w jednym kawałku. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut (do momentu, aż nasze ciasto się zarumieni).

  3. W czasie kiedy nasz spód będzie się podpiekał, przygotowujemy krem. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Dodajemy do niego masło. Śmietanę, żółtka i mąkę dobrze mieszamy w kubku i dodajemy do mleka cały czas mieszając energicznie, aby nie zrobiły się nam grudki. Mieszamy do momentu zagotowania i ściągamy z ognia.

  4. Na podpieczony spód ciasta najpierw wykładamy jabłka, poźniej nakładamy na nie krem (ważne, żeby był on ciepły, ponieważ jak wystygnie będzie go ciężko równo rozprowadzić po jabłkach). Całość przykrywamy drugą częścią ciasta – najlepiej jest je pokruszyć. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut.

    Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepła z dodatkiem ulubionych lodów i bitej śmietany.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń