Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kremem

Szarlotka z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2313 Ocena: 14561

Dodano:

Odsłon: 277

Delikatna i krucha szarlotka do kawy.

Składniki

  • Składniki:
  • Mąka krupczatka 3 szklanki
  • Cukier puder 1 szklanki
  • Jabłka zielone 80 dag
  • Masło 1 kostka
  • Jajka 5 szt.
  • Budyń śmietankowy 2 torebki
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Śmietana gęsta 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Śmietana kremówka 500 ml
  • Świeża mięta do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Masło na pół godziny przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Mąkę przesiać, wsypać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Masło posiekać i dodać do mąki, wlać śmietanę, dodać utarte z ¼ szklanki cukru żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki na 10 minut. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć nadmiar soku. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Białka jaj ubić na sztywno z ¾ szklanki cukru, wymieszać z budyniami i wyłożyć na jabłka. Ciasto z lodówki zetrzeć lub pokruszyć, posypać placek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę. Śmietanę kremówkę ubić z ½ szklanką cukru. Lekko przestudzony placek pokroić na porcje, ozdobić bitą śmietaną i podawać lekko ciepły. Szarlotka wspaniale smakuje z lodami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń