Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 957

Dodano:

Odsłon: 10865

Dzisiaj przepis na wspaniałą szarlotka z kruszonkę, która tak bardzo zasmakowała moim domownikom, że dostałam zamówienie na kolejną

Składniki

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g masła kub margaryny pokrojonej w małe kawałeczki
  • 4 żółtka
  • 50 g brązowego cukru
  • Składniki na masę jabłkową
  • 1 kg jabłek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Składniki na kruszonkę:
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z kruszonką

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania kruchego ciasta:
    Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

  2. Masa jabłkowa:
    Obrane jabłka pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko poddusić do momentu aż jabłka się rozpadną i cukier rozpuści.

  3. Sposób wykonania kruszonki:
    Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć łyżką lub palcami do momentu aż powstanie kruszonka.

  4. Gdy ciasto będzie schłodzone, wyjąć z lodówki, odłożyć kawałek ciasta na kratkę a z reszty rozwałkować ciasto na wielkość odrobinę większą niż tortownica. Tortownicę nasmarować tłuszczem i wyłożyć na to ciasto.

    Dobrze by było, żeby były też wyłożone ciastem boki tortownicy do 1/3 wysokości.
    Ciasto po nakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Po upieczeniu na ciasto wyłożyć masę jabłkową.

  5. Z pozostałej części ciasta rozwałkować cienkie paski i ułożyć z nich kratkę.
    Całość posypać kruszonką.
    Szarlotkę piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/11/szarlotka-z-kruszonka.html

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sylwiap1979 01 lutego 2016 To ciasto kruche to bez proszku do pieczenia???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń