Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis na szarlotkę z orzechową skorupką taką jak w "Snikersie" Ciasto jest bardzo kruche i maślane, a orzechowa skorupka bardzo fajnie smakuje w połączeniu z jabłkami. W przepisie podana jest mąka krupczatka , można ja pominąć i dodać więcej mąki pszennej. Przepis na małą blaszkę 23x25cm
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1233
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457834
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1486
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2294
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 597
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1233
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457834
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1486
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2294
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 597
Składniki
w misce mieszamy obie mąki, dodajemy masło, żółtka pół szklanki cukru i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą.; zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.
Bierzemy większą część ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch wykładamy masę orzechową.
masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.