Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W przydomowym sadzie właśnie dojrzewają papierówki, więc grzechem byłoby nie zrobić z nich pysznego ciasta. Jak jabłka, to jako pierwsze ciasto, na myśl przychodzi oczywiście szarlotka. Ciasto tradycyjne, proste do zrobienia i lubiane przez większość dorosłych i dzieci. Szarlotkę z papierówek zrobiłam na bazie przepisu na szarlotkę siostry Anastazji.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 114
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 175
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 933
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3020
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 258
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 114
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 175
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 933
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3020
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 258
Składniki
Mąkę wsypałam do dużej miski. Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i posiekałam je nożem razem z mąką. Żółtka zmiksowałam z cukrem i śmietaną i dodałam do mąki z masłem. Dosypałam proszek do pieczenia i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną część ciasta schowałam na godzinę do lodówki, a drugą część ciasta do zamrażalki. Po tym czasie ciasto schłodzone w lodówce rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno i boki blaszki o wymiarach 25x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam kisiel i wymieszałam. Tak przygotowane jabłka wyłożyłam do blaszki wylepionej ciastem i wyrównałam powierzchnię. Jabłka posypałam cukrem waniliowym i cynamonem. Na wierzch starłam drugą część ciasta z zamrażalki. Szarlotkę piekłam 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem posypałam szarlotkę cukrem pudrem.