Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z papierówek

Szarlotka z papierówek

Autor:

Przepisów i artykułów: 467 Ocena: 3058

Dodano:

Odsłon: 832

W przydomowym sadzie właśnie dojrzewają papierówki, więc grzechem byłoby nie zrobić z nich pysznego ciasta. Jak jabłka, to jako pierwsze ciasto, na myśl przychodzi oczywiście szarlotka. Ciasto tradycyjne, proste do zrobienia i lubiane przez większość dorosłych i dzieci. Szarlotkę z papierówek zrobiłam na bazie przepisu na szarlotkę siostry Anastazji.

Składniki

  • 4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. cukru
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 2kg papierówek
  • 1 kisiel cytrynowy bez cukru
  • ok. 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z papierówek

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i posiekałam je nożem razem z mąką. Żółtka zmiksowałam z cukrem i śmietaną i dodałam do mąki z masłem. Dosypałam proszek do pieczenia i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną część ciasta schowałam na godzinę do lodówki, a drugą część ciasta do zamrażalki. Po tym czasie ciasto schłodzone w lodówce rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno i boki blaszki o wymiarach 25x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam kisiel i wymieszałam. Tak przygotowane jabłka wyłożyłam do blaszki wylepionej ciastem i wyrównałam powierzchnię. Jabłka posypałam cukrem waniliowym i cynamonem. Na wierzch starłam drugą część ciasta z zamrażalki. Szarlotkę piekłam 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem posypałam szarlotkę cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń