Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z patelni to prosty i szybki sposób na przygotowanie podwieczorku wówczas, gdy nie dysponujesz piekarnikiem. Nie musisz nawet mieć pod ręką robota kuchennego – to ciasto przygotujesz wyłącznie z użyciem trzepaczki. Musisz jednak użyć dobrej patelni – z dość grubym dnem, pokrytej powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4380
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 80
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 63
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 100
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 420
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4380
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 80
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 63
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 100
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 420
Składniki
Umyj dokładnie cytrynę i otrzyj z niej skórkę. Wyciśnij sok i połącz go z rumem. Zalej sokiem rodzynki i zostaw na co najmniej pół godziny. Śliwki umyj, usuń z nich pestki i pokrój na ćwiartki.
Utrzyj jajka z cukrem – mikserem lub trzepaczką. Wymieszaj dokładnie z mlekiem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Obierz jabłka. Przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj jabłka ciastem. Dodaj także namoczone rodzynki (wraz z sokiem).
Rozgrzej na patelni masło. Wylej na nie ciasto. Wyrównaj i powtykaj w nie śliwki. Przykryj patelnię i smaż ciasto na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie, z pomocą talerza, przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejnych minut. Podawaj szarlotkę z patelni oprószoną (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem.