Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z pianką to kruche ciasto z jabłkami i rozpływająca się w ustach bezą. Do przygotowania tego przysmaku najlepiej wybrać dość twarde, kwaskowe jabłka – świetnie kontrastują ze smakiem słodkiej bezowej pianki.
Jakoś ciasta w okrągłej smakują mi lepiej…. Składniki na standardową tortowni...
Odsłon: 855
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, pro...
Odsłon: 19
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 11850
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1164
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 623
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 847
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, pro...
Odsłon: 19
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 11850
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1164
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 623
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 847
Składniki
Wysyp na stolnicę mąkę pszenną i cukier puder. Dołóż żółtka i pokrojone na niewielkie kawałki masło. Szybko zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego dwie kule – jedną z 2/3, a drugą z 1/3 ciasta. Owiń je folią spożywczą i odłóż na pół godziny. Większą włóż do lodówki, a mniejszą – do zamrażarki.
Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych). Jeśli są bardzo soczyste, odcedź sok. Starte jabłka przesmaż na patelni z dodatkiem soku z cytryny, cukru, cynamonu i imbiru.
Wyłóż schłodzonym (w lodówce) ciastem formę o wymiarach około 25x35 cm. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez około 10-15 minut.
Ubij na sztywno białka (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie sztywna, dolej do niej sok z cytryny i zamieszaj łyżką.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Wyłóż na podpieczony spód usmażone jabłka. Na warstwie owoców rozprowadź warstwę białek. Oprósz startym ciastem. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut.
Przepisy Desery
Desery
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Desery
Babka migdałowa jak dawniej
Desery
Mazurki wielkanocne
Desery
Keks
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjn...
Odsłon: 36
Babka migdałowa jak dawniej
Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z...
Odsłon: 48