Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z pianką to kruche ciasto z jabłkami i rozpływająca się w ustach bezą. Do przygotowania tego przysmaku najlepiej wybrać dość twarde, kwaskowe jabłka – świetnie kontrastują ze smakiem słodkiej bezowej pianki.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 506
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 506
Składniki
Wysyp na stolnicę mąkę pszenną i cukier puder. Dołóż żółtka i pokrojone na niewielkie kawałki masło. Szybko zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego dwie kule – jedną z 2/3, a drugą z 1/3 ciasta. Owiń je folią spożywczą i odłóż na pół godziny. Większą włóż do lodówki, a mniejszą – do zamrażarki.
Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych). Jeśli są bardzo soczyste, odcedź sok. Starte jabłka przesmaż na patelni z dodatkiem soku z cytryny, cukru, cynamonu i imbiru.
Wyłóż schłodzonym (w lodówce) ciastem formę o wymiarach około 25x35 cm. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez około 10-15 minut.
Ubij na sztywno białka (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie sztywna, dolej do niej sok z cytryny i zamieszaj łyżką.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Wyłóż na podpieczony spód usmażone jabłka. Na warstwie owoców rozprowadź warstwę białek. Oprósz startym ciastem. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut.