Szarlotka z pianką to kruche ciasto z jabłkami i rozpływająca się w ustach bezą. Do przygotowania tego przysmaku najlepiej wybrać dość twarde, kwaskowe jabłka – świetnie kontrastują ze smakiem słodkiej bezowej pianki.
Szarlotka z pianką
Składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
Składniki na jabłkowy farsz:
- 2 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- sok z ½ cytryny
Składniki na bezową piankę:
- 4 białka
- 150 g cukru
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
Składniki na jabłkowy farsz:
- 2 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- sok z ½ cytryny
Składniki na bezową piankę:
- 4 białka
- 150 g cukru
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Etapy przygotowania
Wysyp na stolnicę mąkę pszenną i cukier puder. Dołóż żółtka i pokrojone na niewielkie kawałki masło. Szybko zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego dwie kule – jedną z 2/3, a drugą z 1/3 ciasta. Owiń je folią spożywczą i odłóż na pół godziny. Większą włóż do lodówki, a mniejszą – do zamrażarki.
Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych). Jeśli są bardzo soczyste, odcedź sok. Starte jabłka przesmaż na patelni z dodatkiem soku z cytryny, cukru, cynamonu i imbiru.
Wyłóż schłodzonym (w lodówce) ciastem formę o wymiarach około 25x35 cm. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez około 10-15 minut.
Ubij na sztywno białka (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie sztywna, dolej do niej sok z cytryny i zamieszaj łyżką.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Wyłóż na podpieczony spód usmażone jabłka. Na warstwie owoców rozprowadź warstwę białek. Oprósz startym ciastem. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 409
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 144

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2227
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 409
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 144

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2227



Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- sok z ½ cytryny
- 4 białka
- 150 g cukru
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wysyp na stolnicę mąkę pszenną i cukier puder. Dołóż żółtka i pokrojone na niewielkie kawałki masło. Szybko zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego dwie kule – jedną z 2/3, a drugą z 1/3 ciasta. Owiń je folią spożywczą i odłóż na pół godziny. Większą włóż do lodówki, a mniejszą – do zamrażarki.
Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych). Jeśli są bardzo soczyste, odcedź sok. Starte jabłka przesmaż na patelni z dodatkiem soku z cytryny, cukru, cynamonu i imbiru.
Wyłóż schłodzonym (w lodówce) ciastem formę o wymiarach około 25x35 cm. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez około 10-15 minut.
Ubij na sztywno białka (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie sztywna, dolej do niej sok z cytryny i zamieszaj łyżką.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Wyłóż na podpieczony spód usmażone jabłka. Na warstwie owoców rozprowadź warstwę białek. Oprósz startym ciastem. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut.