Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Mąkę zmieszamy z proszkiem do pieczenia a następnie siekamy z margaryną.Jajka żółtka oddzielić od białek.Żółtka śmietanę oraz 3/4 szklanki cukru ubić na puszysto.Dodać do sypkich składników ,zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części.Jedną część schłodzić w lodówce a drugą zamrozić w zamrażalniku na 1 godz.
Pigwę i jabłka utrzeć na tarce o grubszych oczkach.Dodać szklankę cukru i usmażyć,są lekko kwaskowe jeżeli ktoś lubi słodsze to zwiększyć porcję cukru.
Blaszkę 25x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Schłodzone w lodówce ciasto ,rozwałkować i włożyć do blaszki. Na ciasto wyłożyć usmażone jabłka z pigwą.
Białka ubić na sztywno dodając 1/4 szklanki cukru.Wyłożyć na masę jabłkowo- pigwową.
Wierzch pokryć ciastem utartym z zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni,piec około 40 min. lub do dobrego zrumienienia.