Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z połówkami jabłek to deser, który sprawdzi się szczególnie w czasie jesieni. Przepis jest niesamowicie prosty. Ciasto łączy w sobie smak jabłek, kruchego ciasta i masy twarogowej. Niby wszystko jest klasycznie, a jednak ta wersja jest innowacyjna. Przepis pochodzi od prababci Zofii.
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 124
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 150
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 184
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 100
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 124
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 150
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 184
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 100
Składniki
Przygotuj tartę. Mąkę przesiej. Dodaj zimne, posiekane masło i delikatnie rozetrzyj je opuszkami palców do całkowitego połączenia. Dodaj cukier, ziarenka wanilii i startą skórę z cytryny. Następnie dołóż żółtko, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj do połączenia i zagnieć rękoma do momentu połączenia, nie dłużej. Zawiń ciasto kruche w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza. Schłodzone ciasto szybko rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wymiarach nieco większych niż wymiary formy do pieczenia: 25x35 cm. Przełóż ciasto do formy i dobrze je dociśnij do dna. Nakłuj je widelcem w wielu miejscach i wyłóż pergaminem, który obciąż – na przykład suszoną fasolą. Włóż formę do lodówki na kolejne 15 minut. Piecz tartę przez 15 minut pod przykryciem, a następnie przez kolejne 10 minut po zdjęciu pergaminu. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj jabłka. Oczyść je i obierz. Przekrój je na pół i wydrąż gniazda nasienne. Za pomocą ostrego noża ponacinaj połówki jabłek w cienkie plasterki, uważając, by nie przeciąć jabłek całkowicie. Ułóż połówki jabłek na tarcie, zachowując niewielkie odstępy. Posmaruj owoce rozpuszczonym masłem wymieszanym z cukrem pudrem i alkoholem. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut.
Przygotuj warstwę twarogową. Jajka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po łyżce twarogu, cały czas mieszając. Wylej masę twarogową na tartę, by rozlała się wokół jabłek. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut lub do zezłocenia. Szarlotkę z połówkami jabłek podawaj na ciepło lub na zimno.